Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ilkokul seviyesindeki öğrencilere verilen karnelerde köklü bir tasarımsal değişikliğe gitti. Bakan Yusuf Tekin yönetiminde hayata geçen “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” kapsamında, karnelerin yerini alan “Öğrenci Gelişim Raporları”ndan Atatürk portresi ve Türk Bayrağı’nın kaldırıldığı ortaya çıktı.
Türkiye’de eğitim gündemi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) son uygulamasıyla yeniden hareketlendi. Geçtiğimiz yıl ilkokul 1. ve 2. sınıflarda klasik karne uygulamasını kaldıran Bakanlık, not yerine süreç odaklı değerlendirmeyi esas alan “Öğrenci Gelişim Raporu” dönemini başlatmıştı. Ancak bu yıl dağıtılan raporlarda yapılan görsel değişiklikler, eğitim camiası ve veliler arasında büyük bir tartışmanın fitilini ateşledi.
Başlıklar
“Atatürk ve Bayrak Yok, Projeler Var”
Edinilen bilgilere ve sosyal medyada paylaşılan belgelere göre; yeni basılan gelişim raporlarında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün portresi ve Türk Bayrağı görsellerine yer verilmedi.
Cumhuriyetin simgelerinin rapordan çıkarılması tepki çekerken, bu görsellerin yerini iktidarın vizyon projelerinin aldığı görüldü. Raporun kapağında ve iç sayfalarında “Teknoloji Yolculuğumuz” başlığı altında şu görsellere yer verildiği tespit edildi:
- Savunma sanayi projeleri,
- Yerli otomobil ve teknolojik atılımlar,
- AKP iktidarı döneminde tamamlanan altyapı projeleri.

“Cumhuriyet Değerleriyle Hesaplaşma” İddiası
Bakan Yusuf Tekin ve yönetimindeki MEB, daha önce de “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” ile müfredatta yaptığı sadeleştirmelerle eleştirilerin odağı olmuştu. Yeni karne formatındaki bu radikal değişiklik, muhalefet ve eğitim sendikaları tarafından sert bir dille eleştirildi.
Yapılan değişikliği “Cumhuriyetle hesaplaşma” olarak nitelendiren eleştirmenler, karnelerin pedagojik bir belgeden ziyade “siyasi bir vitrine” dönüştürüldüğünü savunuyor. Özellikle “Büyük Türk Başbuğu” ifadesiyle Atatürk’ü anan kesimler, milli değerlerin eğitim materyallerinden silinmesini kabul edilemez bulduklarını ifade etti.
Öğrenci Gelişim Raporu Nedir?
MEB’in yeni uygulamasına göre; ilkokul 1. ve 2. sınıf öğrencileri için notla değerlendirme sistemi kaldırılmıştı. Bunun yerine, “sadece akademik başarıyı değil; sosyal ve duygusal gelişimi de ölçtüğü” belirtilen Öğrenci Gelişim Raporu sistemine geçilmişti. Ancak bu raporların içeriğinin siyasi propaganda aracı haline getirilmesi, sistemin pedagojik amacını gölgelediği yönünde yorumlara neden oldu.
Sosyal Medyada Büyük Tepki
Yeni raporların görsellerinin ortaya çıkmasıyla birlikte sosyal medya kullanıcıları #MilliEğitimBakanlığı ve #YusufTekin etiketleri altında tepkilerini dile getirdi. Vatandaşlar, ulusal egemenliğin sembolü olan Atatürk ve Bayrak görsellerinin, devletin resmi belgelerinden çıkarılmasının anayasaya ve milli eğitimin temel amaçlarına aykırı olduğunu savundu.
Konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı’ndan henüz resmi bir açıklama yapılmadı.


