Başlıklar
2026 için yüzde 10+6, 2027 için yüzde 4+4 zam önerisi
Yaklaşık 6,5 milyon memur ve memur emeklisini ilgilendiren 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri kapsamında hükümetin ilk zam teklifi belli oldu. Teklife göre, 2026’nın ilk altı ayında yüzde 10, ikinci altı ayında ise yüzde 6 zam yapılması öngörülüyor. 2027 yılı için ise ilk altı ayda yüzde 4, ikinci altı ayda yine yüzde 4 zam teklifi getirildi.
İlk teklif açıklandı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Memur Konfederasyonları ve sendika genel başkanlarıyla bir araya gelerek hükümetin zam teklifini duyurdu. Bakan Işıkhan,
“Memur ve memur emeklilerinin maaşlarında 2026 yılı birinci altı aylık döneminde yüzde 10, ikinci altı aylık döneminde yüzde 6; 2027 yılı birinci altı aylık döneminde yüzde 4, ikinci altı aylık döneminde yüzde 4 artış yapılmasını teklif ediyoruz.”
şeklinde konuştu.

Memur-Sen’in talepleri çok daha yüksek
Yetkili sendika Memur-Sen, hükümetin teklifinden farklı olarak 2026 yılı için 10 bin TL taban aylık zammı, yüzde 10 refah payı ve ilk altı ay için yüzde 25 oransal zam talep etmişti.
2027 yılı için ise 7 bin 500 TL taban aylık zammı, ilk altı ay için yüzde 20, ikinci altı ay için yüzde 15 zam istemişti.
Memur-Sen’in talepleri toplamda 2026 için yüzde 88, 2027 için ise yüzde 47 artış anlamına geliyor. Ayrıca sendika, enflasyon farkının dönemsel artışı geçtiği aydan itibaren ve 2 puan artırımlı olarak ödenmesini talep ediyor.
Süreç nasıl ilerleyecek?
Toplu sözleşme görüşmeleri, tüm hizmet kollarındaki müzakereler tamamlandıktan sonra nihai teklif ve mutabakat metni üzerinden sonuçlanacak. İlk teklifin beklentilerin oldukça altında olması, sendikalarla hükümet arasındaki pazarlık sürecinin yoğun geçeceğinin sinyalini veriyor.


